»

Adam Egerblom
OCR-löpare
»

Idrott och diabetes – går det?

2017-09-20

Adam Egerblom OCR-VM 2016

Adam Egerblom är en elitidrottande trebarnspappa som levt med typ 1 sedan han var barn. Även han 9-åriga son har diabetes typ 1. Att vara just idrottare med diabetes kan vara en klurig kombination. För att inspirera andra att våga och kunna leva ett aktivt liv har Adam under sommaren skrivit en serie inlägg på livetochdiabetes.se där han berättar hur han planerar mat och insulinbehandling före, under och efter träning.

– Hittills har jag tagit cirka 70.000 sprutor och gjort hål i fingret för att blodprov cirka 102.013 gånger. Jag har levt snart 35 år med diabetes, med massor av sport och många paket druvsocker. Jag lär få leva med min diabetes hela livet men min son, som är 9 år kanske kan få någon sorts bot. Det vore härligt och då ska vi ha fest! skriver Adam på sin Facebook-sida.

Insuline
"Det här är så stort! Mitt nya insulin! Det är som en ny bil för vanliga dödliga. Ny bättre prestanda och acceleration."
Adam Egerblom, Facebook.

Adam planerar sitt intag av energi på samma sätt som man väljer kläder inför aktiviteter. Kallt ute betyder mer kläder, och i det här fallet då även mer mat och dricka som spetsas kan med sportdryck. Varmt eller träning inomhus betyder mindre utrustning och ingen extra mängd mat. Däremot kan en diabetiker behöva ha med sig druvsockertabletter för säkerhets skull. Men vid långa pass packar Adam med sportdryck, energigel och bars.

Adam Egerblom OCR-VM 2016 at the start line

Adam tipsar även som att dra ned på snabba kolhydrater för att hålla blodsockret på en jämnare nivå. Men även känslor kan ha betydelse för blodsockernivån.

– Jag konsumerar mindre snabba kolhydrater än tidigare vilket inte ger de stora svängningarna i blodsockret. Det har gett den positiva sidoeffekten att jag bättre känner av mitt blodsocker. Innan tävling kan det vara massa hormoner, glädjekänslor och adrenalin. Jag försöker kontrollera blodsockret lite extra och kompensera för att inte vara för låg, berättar Adam. När jag ska tävla mer än två timmar går det åt väldigt mycket energi. Jag brukar då ta halva mängden långsamt insulin och det fungerar jättebra för mig.

Adam Egerblom OCR-VM 2016 with friends

Under åren har Adam Egerblom samlat på sig stor erfarenhet om sig själv och sin sjukdom. Diabetes är mycket individuellt, och det som passar för den ene kanske inte passar den andre. Det finns många som tycker att diabetes är lite skamligt och håller det för sig själv. Men det är jättebra att tala öppet om sin diabetes, speciellt med sina vänner inom idrotten. Om dina vänner vet hur de ska agera om sitt blodsockervärde snabbt skulle sjunka eller om din insulinnivå blir för hög finns de där för dig när du verkligen behöver det.

– Alla mina vänner vet att jag har diabetes och kan assistera mig om så behövs. De kontrollerar så att jag är ok, speciellt när vi håller på med längre aktiviteter. Använd familjen, dina vänner och ditt nätverk för att bli en bättre människa även fast du har diabetes! hälsar Adam Egerblom.

Adam Egerblom OCR-VM 2016

«