»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Både VM-brons och VM-guld för Lysell

2017-07-03

Jerker Lysell WOC2017 Estland
Foto: WOC2017 Estland Facebook

I lördags drog orienterings-VM igång i Estland. Tävlingen började med sprint i de centrala delarna av Tartu, en universitetsstad i sydöstra Estland.

Sverige hade flera fina chanser på herrsidan. Emil Svensk ledde fram till varvningen, men tappade på den andra halvan av banan och slutade på 16:e plats. Ytterligare två svenskar var kvar i medaljkampen hela vägen. Världsmästaren från VM-sprinten 2015 i Skottland, Jonas Leandersson, slutade femma. För förra årets guldmästare Jerker Lysell blev det en tredjeplats och bronsmedalj.

Medaljen var en riktig bragd då hans problem med vaderna satt stopp för all snabb löpning på hårt underlag. Jerker Lysell har inte sprungit en enda sprint sedan guldmedaljen i Strömstad förra året på grund av sina skador.
– Om jag ska vara ärlig så har jag faktiskt tvivlat lite på om jag skulle kunna vara med här. Så sent som för fem dagar sedan fick jag avbryta mina pass på grus och springa på gräs i stället för kroppen fixade inte ett helt gruspass. Men de senaste dagarna har det känts allt bättre, säger Lysell till Svenskorientering.

Jerker Lysell WOC2017 Estland

Jerker Lysell WOC2017 Estland
Foto: WOC2017 Estland Facebook

Som vi skrivit om tidigare har Jerker använt sig av mossar för att kunna löpträna och samtidigt inte belasta vaderna hårt. Mosspassen har verkligen gett valuta och resulterat i den styrka han behövde.

Sprintdistansen avgjordes utmed Tartus gator och torg på en utmanande bana med flera olika underlag.
– Banan innehöll både hårt underlag, leriga och branta backar, allt som en sprint ska ha, så det passa de mig bra, sade Jerker till SVT Sport. Det var ju verkligen på håret att jag kunde springa. Jag fattar inte att formen kunde vara så bra.

För Lysell var det tredje VM-medaljen i sprint på tre år. Resultaten har varit brons 2015, guld 2016 och nu brons 2017. I sprint är det små marginaler. Jerker hade 5 sekunder upp till vinnaren och bara en halv sekund tillgodo till schweizaren Matthias Kyburz på fjärdeplatsen.

Terräng WOC2017
Foto: WOC2017 Estland Facebook

På söndagen var det dags för sprintstafett, en mixstafett bestående av två damer och två herrar. Sverige representerades av Lina Strand på sträcka 1, Jerker Lysell på sträcka 2, Jonas Leandersson sträcka 3 och Helena Jansson på den fjärde och sista sträckan.

Det visade sig vara en riktig succésammansättning! Denna guldkvartett vann med en halv minut tillgodo till tvåan Danmark. Det var Jonas Leandersson som på sin tredjesträcka fick det avgörande försprånget och växlade ut Helena Jansson på sista sträckan med hela 40 sekunder tillgodo. När Helena gick i mål hade hon en ledning på 30 sekunder och tog hem guldmedaljen till Sverige.

Sverige VM-guld WOC2017 Estland

Sverige VM-guld WOC2017 Estland
Foto: WOC2017 Estland Facebook

Grattis Jerker och Sverige till brons och guld!

 

Resultat WOC2017 Estland – Sprint final herrar

1. Daniel Hubmann, Schweiz, 14.30
2. Frederic Tranchand, Frankrike, +0.02,3
3. Jerker Lysell Sverige +0.05

Resultat WOC2017 Estland – Sprintstafett (mixstafett)

1. Sverige 63.32
2. Danmark +0.29,3
3. Schweiz +0.54

Kommande tävlingar under WOC2017 Estland

Tisdag 4 juli: Långdistans
Torsdag 6 juli: Medeldistans
Fredag 7 juli: Stafett

«