»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Jerker Lysell – bäst i världen

2016-08-22

Jerker Lysell WOC2016
Foto: Stina Loman. Skogssport.

Orienterings VM, WOC2016, startade med guldfest för Sverige då Jerker Lysell säkrade segern vid sprint finalen i Strömstad. Efter att under detta året ha drabbats av en vadskada, varit influensasjuk, opererat ett ljumskbråck, haft hälseneinflammation, fotinflammation och som grädde på moset även knäproblem har inte Jerker haft en enkel resa tillbaka till världstoppen. Men rätt träning och rehabilitering har nu gett resultat. 

– Jag tänkte att vinner jag inte nu så kommer jag aldrig göra det. En sån här chans får man bara en gång i livet, på hemmaplan, på favoritdistansen, sade Jerker Lysell till SVT efter loppet.

Jerker Lysell sprint gold 2016
Foto: WOC2016 Facebook

Jerker hade 2,8 sekunder tillgodo på tvåan Mathias Kyburz, Schweiz på den 4,1 kilometer långa banan. Han plockade alla 22 kontroller felfritt och med en fantastisk slutspurt kom han i mål på tiden 14.28,6. Till trean Daniel Hubmann, Schweiz, hade Lysell 8,6 sekunder.

– Så oerhört skönt att det räcker hela vägen. Att ta ett VM-guld på hemmaplan – nu spelar det ingen roll vad som sker i fortsättningen, avslutar Lysell.

Jerker Lysell WOC2016
Foto: Stina Loman, Skogssport.

Det var en märkbart rörd och stolt Jerker som tog emot hemmapublikens jubel. Och både förbundskapten Håkan Karlsson och alla lagkamraterna i den svenska truppen kunde enigt stämma in i att Jerker verkligen var värd guldet efter alla motgångar.

– Fantastiskt, hur coolt som helst. Jag är jätteglad. det är ett klockrent lopp där han sätter varje kontroll, det är stort gjort på ett VM, säger förbundskaptenen Håkan Karlsson till SVT.

Ett stort grattis till guldet!

Jerker on track WOC2016 by Jenny Nyberg
Foto: Jenny Nyberg

«