»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Jerker ror för Världens Barn

2016-10-10

Jerker Lysell ror för Världens Barn
Foto: SVT Världens Barn

Det har varit en aktiv helg för orienteraren Jerker Lysell, som både deltagit i rodduppdraget för Världens Barn och årets 25manna stafett. 

Ett av uppdragen för Världens Barn-galan var att ro en tre ton tung livbåt genom Göta Kanal. Uppdraget att ro de 19 milen tilldelades Magdalena Forsberg och Johanna Ojala. Under fem dagar har de, med hjälp av flera olika svenska profiler, rott från Sjötorp till Söderköping som en manifestation för alla barn som flyr över världshaven i båt.

Under fredagen var Jerker Lysell en av medhjälparna i båten tillsammans med bland andra Andre Pops, Martin Lidberg och Aron Andersson. Livbåten nådde målet i Söderköping under den direktsända galan för Världens Barn i SVT.

I lördags var det dags för årets upplaga av 25manna stafetten, en av världens största stafetter. Det unika med 25manna är att både elit, ungdomar, veteraner som motionärer kan tävla i samma lag. I 25manna är alla i klubben lika viktiga. Betoningen ligger verkligen på klubbgemenskapen i denna tävling.

Starten går vid 25manna 2016
Foto: 25manna

Målgång vid 25manna 2016
Foto: Jenny Nyberg

Kartplanket 25manna 2016
Foto: Jenny Nyberg

I år var tävlingen belägen vid naturområdet Gömmaren vid Kungens Kurva söder om Stockholm. Undertecknad var även på plats och kan intyga att det var en mycket vacker miljö löparna fick uppleva. Det var en mulen och grå-kall oktoberdag, men väl ute på banan glömdes det snabbt bort. Tillsammans med hundratalet andra drog jag iväg på tredje sträckan, damsträckan. Jag och mina tre medlöpare delade snabbt på de fyra kartorna vi fått i växlingen från andra sträckan.

Omgivningen bjöd på mestadels lättlöpt lövskog som slagit om i höstens kulörer. Sikten var god med tydliga detaljer, så det var lätt att hålla farten uppe. Skogen var full av folk. En del springer åt samma håll, en del åt motsatt. Glädjen man känner när det lyser orange mellan trädstammarna kanske bara en orienterare kan förstå.

Orienteringsskärmar
Foto: 25manna

25manna 2016
Foto: Jenny Nyberg

Till årets 25manna var 372 lag anmälda, vilket ger ungefär 10 000 aktiva löpare.  Förutom Sverige var Finland och Norge stora nationer på plats. Jerker sprang med sin hemmaklubb Rehns BK där han gick ut som man nummer 20 på 7:e sträckan. Laget slutade på inom topp 100 på en 98:e plats. Årets vinnare blev norska Halden SK.

Resultat 25manna 2016

1. Halden SK, NOR
2. Koovee, FIN +18 sek
3. IFK Lidingö SOK, SWE +20 sek

Halden SK vinnare 25manna 2016
Foto: 25manna

«