»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Jerker uttagen till landslagstruppen

2016-06-16

Jerker ready towards 2016 Word Cup

Nu är det den svenska VM-truppen klar inför sommaren. Förbundskapten Håkan Carlsson presenterade under veckan det lag som ska representera Sverige i Strömstad och Tanum den 20-27 augusti. Däribland finner vi Jerker Lysell på sin specialgren sprint.

– Vi har väldigt många duktiga löpare, och det är oerhört tuff konkurrens om platserna. Jag har tagit ut den trupp som jag anser optimerar lagets möjligheter, sade Håkan Carlsson till Svenska Orienteringsförbundet.

Jerker Lysell har haft en lång skadeperiod, så en VM-biljett är ingenting han har kunnat ta för givet. Men förbundskapten Håkan Carlsson vet vilken kapacitet Jerker Lysell har i sprint, och Jerker själv kommer naturligtvis ge allt.

– Jag har ju ett VM-brons och några EM-medaljer. Men jag har inte fått guldet. Jag har inte haft träningsbakgrunden som räcker för att vinna. Det har varit fem sekunder från guld och för det lilla extra krävs några fler månader med bra träning. Jag väntar på att få till träningen en längre tid och sedan få till ett bra lopp på VM, då kan jag ta mitt guld, sade Jerker Lysell vid en intervju med helahälsingland.se.

Sprintdistanser ligger mest i stadsterräng på asfalt och kullerstenar, vilket sliter extra mycket på löparna. Jerker har haft en del problem med vaderna, som tar extra mycket stryk på det stumma underlaget. Något som blivit lite av en ond cirkel. Jerker kämpar för att nå toppen i sin bästa gren, samtidigt som det ställer till det för honom. Men varför har det blivit just sprint för Jerker?

– Jag är i den generation som kom fram när sprinten kom, jag var väl tio år när det började. Från 16–20 års åldern så vann jag tre år i rad och sen tog vi stafettguld tre år i rad som junior, och då blev det väl att jag började fokusera på det som gick bäst, fortsätter Jerker Lysell.

Men han har även tankar på att nå medaljer och framgång i klassisk orientering.
– Jag hänger ju med skogslöparna också, jag vill ta medaljer på VM på lång, medel och stafett också. Men jag får börja någonstans. De senaste åren har handlat om att komma tillbaka till sprinten och då får det andra komma i bakgrunden.

Lagkapten Håkan Carlsson ser goda chanser för den svenska truppen.
– Vi har ett uttalat mål på sex medaljer, varav två guld. Terrängen passar oss och vi har medaljchans under alla tävlingsdagar. Jag ser fram emot VM, det ska bli riktigt häftigt, avslutar Carlsson.

Jerker Lysell sprint bronze medalist 2016
Jerker Lysell som bronsmedaljist under VM-2015, foto från www.woc2015.org.

DEN SVENSKA VM-TRUPPEN

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna - medeldistans, långdistans
Anna Bachman, Lidingö - medeldistans
Sara Hagström, Falköping - sprint
Helena Jansson, Ravinen - medel, lång, sprintstafett
Emma Johansson, Domnarvet - medel, lång
Karolin Ohlsson, Järla - sprint
Lina Strand, Göteborg-Majorna - sprint, lång, sprintstafett
Alva Olsson, Linköping - reserv på plats

Herrar
Fredrik Bakkman, Lidingö - lång
Gustav Bergman, Ravinen - medel, lång, sprintstafett
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn - sprint, sprintstafett
William Lind, Malung - lång
Jerker Lysell, Rehn - sprint
Martin Regborn, Hagaby - sprint
Albin Ridefelt, Linné - medel
Emil Svensk, Stora Tuna - sprint
Peter Öberg, Hällen - medel
Oskar Sjöberg, Linné - reserv på plats

VM-programmet

20 augusti
09.00: Sprint kval, Strömsvallen
15.30: Sprint final, Strömstad City

21 augusti
16.45: Sprintstafett, Strömstad City

23 augusti
11.30: Medeldistans, Tanum

25 augusti
12.00: Långdistans, Strömstad Öst

27 augusti
14.00: Stafett, Strömstad Öst

«