»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Jobbar för nya medaljchanser i VM

2017-05-30

Jerker Lysell

Jerker Lysell, 2016 års VM-guldmedaljör, laddar nu för fullt inför sommarens VM i Estland. Eftersom hans gamla vadskada väcktes till liv under hösten är Jerkers mål nu att först och främst att hinna komma i form, och att skadorna ska hålla sig borta.
– Det vore kul om man kunde komma dit med chans på nya medaljer, berätta Jerker. Jag kommer göra årets tävlingsdebut på VM, så det blir lite speciellt. Helst vill man ha något lopp i kroppen innan ett VM givetvis, men är läget som det är. 

Efter en lång period med rehab-betonad träning har Jerker nu börjat träna mer intensivt.
– Mina träningspass under en lång skadeperiod börjar oftast med ren vattenlöpning till en början för att avlasta mina problem i vaderna. De man gör är att träna både intervaller och långpass i vattnet. Efter detta kan man smyga igång med lite mer belastning för vaderna som cykel eller ellips.
– I upptrappningen av sin löpning går jag först igång och löper på mjukt underlag som till exempel en stor mosse. Både för att avlasta vaderna, men också stärka dem inför hårdare underlag. Just nu har jag börjat testa de lite hårdare underlagen och hoppas att vaderna håller och att min träning kan flyta på bra vägen fram till VM.

Jerker Lysell

På grund av skadan missade Jerker Lysell landslagets träningsläger i Estland under april. Men han ser inte att det ska ha påverkat så mycket.
– Som det ser ut nu blir det bara sprint på VM och då behöver jag inte vara i skogen.

Och det är kanske tur men tanke på skadan. Det Estländska terrängen är känd för att vara tuff.
– Terrängen i Estland är riktigt risig. Det är som ett enda grönområde med vindfällen, säger Jerker.

Hur har tiden varit efter guldet i Strömstad förra året?
– Under VM-veckan vart det mycket ståhej men sedan lugnade det ner sig. Rent träningsmässigt har jag haft en tuff höst, vinter och vår. Under mitten av oktober på världscuptävlingarna i Schweiz fick jag tillbaka min gamla skada i vaden. Inte förens nu, två månader innan VM, kan jag börja träna löpning på allvar igen. Jag tar en dag i taget och mina förhoppningar är att jag kan stå på startlinjen i år igen och slåss om medaljerna, berättar Jerker.


Foto: VM-guldet i Strömstad 2016 källa, WOC2016 Facebook

Hur laddar man om igen inför ett nytt VM?
– Inga konstigheter. Man får jobba hårt varje dag och förbereda sig på bästa möjliga sätt. Så fort VM är över tar man någon vecka off sen är det full rulle igen.

Två veckor efter VM i Estland går den svenska 5-dagars tävlingen O-Ringen. Den här gången med den värmländska storskogen som arena. O-Ringen brukar vara ett säkert kort för Jerker Lysell som tog andraplatsen i Sälen 2016. Men i år ser det inte ut som att sprintmästaren kommer att delta under alla etapper.
– O-Ringen har alltid varit ett givet mål under min karriär, men för första gången krockar det med World Games i Wroclaw, Poland. World Games är "OS" för alla idrotter utanför OS-programmet. Tanken är i alla fall att jag skall hinna tillbaka till de sista dagarna av O-Ringen och få uppleva folkfesten. 

Jerker Lysell

«