»

Jerker Lysell
Orienterare
»

Lysell skadad när landslaget laddade i VM-terräng

2017-04-19


Foto: #världensbästalandslag

Tufft, grönt och diffust – det är ledorden för VM i Estland i sommar. Landslaget var i början av april på träningsläger för att känna på VM-terrängen. Den kommande VM-terrängen i Estland bedöms som svårforcerad.
– Det är tufft, ibland mycket grönt och diffust. Riktningsorientering blir centralt här, berättar Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson via landslagets blogg.

Orienterings-VM 2017 avgörs mellan 30 juni – 7 juli i och i trakterna kring Tartu, en universitetsstad i sydöstra Estland.

Två av landslagets nyckelpersoner saknades dock vid lägret. Jerker Lysell var tyvärr skadad igen och Jonas Leandersson hade drabbats av förkylning. Men i övrigt var alla A-landslagslöpare och ett stort antal från utvecklingslandslaget på plats.

– Syftet med lägret är att träna bra teknikträningar, som är så relevanta som möjligt för det som väntar på VM i Estland. Det blir två träningar om dagen. På kvällarna analyserar vi träningarna och vad som väntar på VM, förklarar förbundskapten Håkan Carlsson.

En viktig del i träningen är att simulera riktiga tävlingsmoment.
– Vi kör tre prioriterade pass då alla springer med full insats. På de här passen simulerar vi VM-lopp på medeldistans, långdistans och stafett. I övrigt tränar vi lugna teknikpass med fokus på detaljer som blir viktiga att behärska på VM.


Foto: Martin Regborn #världensbästalandslag

VM-lägret var sannerligen ingen solsemester. Första passet i Estland bjöd på 2 grader, regn och lite snö i skogen. Viktiga lärdomar från lägret var att vara förberedd rent tekniskt för vad som väntar under VM. Att öva riktningsorientering i den täta estländska terrängen är jätteviktigt.
– Under veckan här kommer det handla om att samla på sig så många intryck från terräng och kartritning som möjligt. Detta för att bilda sig en uppfattning om och skapa en strategi för hur man ska orientera så bra som möjligt i de estniska skogarna till VM. Det väntar även några högfartspass där vi får möjlighet att omsätta teori till praktik. Kommer bli en kul vecka även om terrängen kanske inte är något man njuter av precis, skrev Martin Regborn via Instagram vid lägrets start.

Sammantaget visar landslaget visar en hög nivå.
– Generellt ser det väldigt bra ut. Många löpare visar en hög nivå och stämningen är mycket god. Det är härligt att se hur löparna analyserar tillsammans och hjälper varandra framåt i utvecklingen, säger förbundskapten Håkan Carlsson via landslagsbloggen.

Det svenska orienteringslandslaget går under hashtagen #världensbästalandslag.
Svensk orientering har som målsättning att vara bästa nation på VM 2017, men de vill också skapa förutsättningar att vara världens bästa under kommande år.
”Världens bästa landslag innebär för oss att vi tror på och jobbar för att alla gör sitt bästa och har en positiv inställning. Vi lär av varandra och utvecklas var och en och tillsammans.”

VM i Estland 2017 program

30 juni: sprintkval, Tartu
1 juli: sprintfinal, Tartu
2 juli: Sprintfinal, Tartu
4 juli: Långdistans, Rõuge
6 juli: Medeldistans, Elva-Vitipalu
7 juli: Stafett, Elva-Vitipalu

«