»

OCR Team Swedemount
Obstacle Cource Racing
»

Möt OCR VM-laget

2015-10-14

Här har vi dem, alla 12 atleterna, som är uttagna till årets VM-lag i Obstacle Course Racing. Med lagledaren Adam Egerblom i spetsen ger de sig iväg till Ohio, USA för utmaningen OCR Word Championships. Vilka är de då, och vad har de för bakgrund? Ta chansen och lär känna laget lite bättre.

Adam Egerblom
41 år

För trebarnspappan Adam Egerblom från Stockholm är OCR inte bara en häftig upplevelse och en kamp mot konkurrenterna längs banan. Han utmanar även sig själv och sin diabetes.
– Sedan VM 2014 har jag lagt mycket tid på greppstyrkan. Konditionen är alltid en stor del av min träning, säger Adam.

Inför årets OCR-VM är Adam utsedd till lagledare.

 

Sara Trolte
27 år

Trots att Sara Trolte började så nyligen som i maj med OCR har hon en diger meritlista som atlet. Hon har deltagit flertalet lopp som Gropen extreme, TV Hagaparken och Djurgården, Toughest Umeå, Stockholm och Olso, Tough race Borlänge och Action run Örebro.
– Jag har även spontantävlat i både styrkelyft och fitness five nu i år, berättar Sara.

Sara är uppvuxen i Övik där hon som barn tävlade i längdskidor. Sedan flyttade familjen till Uppsala där hon gick vidare att varva innebandy med löpning och olika lopp som Stockholm marathon, Lidingöloppet och Tjurruset.

Om du tycker att Sara ser bekant ut så kanske du känner igen henne från tv-programmet Atleterna i SVT där hon medverkade 2014 eller från årets säsong av Ninja warrior Sverige på Kanal 5.

 

Andreas Tjärnberg
38 år

Brandmannen och räddningsdykare Andreas Tjärnberg från Åkersberga utanför Stockholm är mannen bakom av en av Sveriges största bloggar om hinderbanor, superkroppen.nu.

För att förbereda sig inför VM har Anders tränat alla delmoment man kan tänkas möta under ett OCR-lopp. Löpning och löpteknik, simning, klättring, styrketräning med fokus på överkropp och greppstyrka, styrketräning med fokus på löpning samt styrketräning i tabataintervall för kondition.
– Jag tränar ofta utomhus i utegym där jag blandar styrkemomenten med löpning i korta men hårda distanser, säger Andreas.

För att träna teknik och för att få en god tävlingsvana har Andreas tävlat i 14 lopp av olika sorter under året. Han har även kört teknikträning vid hinderbanorna i Östervåla, på Lidingö, i Vallentuna, hos Extremfabriken och på Wenngarn. 

 

Jessica Raftsjö
31 år

Miljökonsulten Jessica Raftsjö från Östersund har verkligen haft en raketutveckling inom OCR. På bara ett och ett halvt år har hon gått från att vara nybörjare till att bli uttagen i landslaget. Det hela började med en utmaning mellan kollegorna på jobbet.
– Jag anmälde mig till tävlingen Toughest i Umeå, kom på 11:e plats och tänkte att om jag bara tränar mer hinderbana kommer det att gå ännu bättre, berättar Jessica Raftsjö.

Jessica, som tidigare tävlat inom hästhoppning, har sedan debuten hunnit med att delta i ett 15-tal OCR-tävlingar.

 

Peter Autio
33 år

Peter Autio från Karlshamn är en av 2014-års guldmedaljörer. Inför årets VM har Peter schemalagt sin träning med hjälp av löptränare.
– Jag har även utvecklat mina egna "OCR workouts" under våren och sommaren, berättar Peter.

 

Linda Holmström
36 år

Här är en tjej som älskar tävlingar och utmaningar och som alltid har siktet inställt på vinst. Linda Holmström har även hon en guldmedalj i bagaget från OCR-VM 2014. Inför årets tävling har hon laddat upp som tävlande i SVT-programmet Atleterna, VSM i friidrott samt blandad träning som löpning och styrketräning.
– Jag är superladdad att försvara mitt VM-guld från förra året, säger Linda Holmström.

 

Christian Jonsson
25 år

Malmöbon Christian Jonsson är en riktigt träningsintresserad kille som gillar när adrenalinet pumpar efter en fysisk utmaning. Inför VM har Christian förberett sig genom att träna greppstyrka och explosivitet i både under- och överkropp.
– Jag har ökat träningsintensiteten från 7 pass per vecka till ungefär 10-14 pass per vecka där jag kombinerar kondition och styrka, både hög och lågintensiv, berättar Christian Jonsson.

 

Isabell Englund
24 år

Civilingenjörsstudenten Isabell Englund bor i Malmö men pluggar i Lund. Hon har inför VM fokuserat mycket på löpning, överkroppsstyrka och greppstyrka. Hon har även sett till att få så mycket OCR-specifik träning som möjligt på olika hinderbanor.
– Nu är jag tokladdad på att få springa borta i USA, det kommer bli grymt, säger Isabell Englund.

 

Tomas Lepp
45 år

Tomas Lepp är OCR Team Swedemount’s kanske mest rutinerade atlet. Han har representerat Sverige i både fensimning och dykorientering på NM, EM, VM och Worldgames från 1984-1991.

Sedan 15 år tillbaka bor han med sin fru och två döttrar i Orlando, Florida. Sedan flytten till USA har Tomas varit aktiv i triathlon (Olympisk distans) och har kvalat till USA Mästerskapen de senaste 5 åren.

Tomas Lepp tränar simning 3 gånger i veckan med en mastergrupp och kombinerar det med att springa till och från poolen. På lördagar springer han terränglöpning omkring 18 km och på söndagar cyklar han cirka 8 mil.

– Inför VM har jag ökat på löpträningen med några extra pass varje vecka samt inkluderat mer fart och back träning. Kör även en del chin/pull-ups. Hemma på tomten har jag även hängt en stege vågrätt mellan två träd som får agera monkeybars, berättar Tomas Lepp.

 

Alice Fagrell
27 år

Alice Fagrell jobbar med träning på heltid som personlig tränare, grupptränings instruktör och Crossfit coach. Sin lediga tid spenderar hon gärna i Crossfit boxen eller på någon crossfit tävling eller något OCR lopp.

Alice VM förberedelser har inneburit kombinerade crossfit-pass och löpintervaller. Hon har även tävlat i Toughest mini tour. Under 2015 har Alice deltagit i loppen Toughest i Malmö, Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Göteborg.
– Inget utmanar mig så mycket som OCR, därför jag gillar sporten så, säger Alice Fagrell.

 

Dermot Fitzpatrick
38 år

Möt surfaren och klättraren Dermot Fitzpatrick från Australien. För 8 år sedan kom han till Sverige och började med löpning. Nu springer han gärna långa ultra lopp. Han testade Obstacle Course Racing för första gången 2013 på Toughest, Malmö. Dermot älskade det så mycket att han beslöt sig för att satsa mer på OCR-träning istället för ultra. Nu är han uttagen till VM.
– Jag driver Västkust Äventyr och guidar bland annat klättring, mountainbike och stand up paddel-turer. Jag ser Toughest som den absolut bästa förberedelsen inför VM, säger Dermot Fitzpatrick.

 

Maria Welin
38 år

Maria Welin är redan på plats i USA och har kvalat in till 3 olika VM inom OCR. Nyligen firade hon sin 38:e födelsedag genom att springa Warrior Dash VM, 6 km sprint på landsbygden utanför Nashville. Hemma i Sverige har Maria två grabbar som hejar på.

Inför tävlingarna i USA har Maria främst tränat tidiga morgnar. De bästa tävlingspassen under året har varit alla de tävlingar hon genomfört. Maria Welin har flera fina meriter på sin lista. Bland annat blev hon 1:a på Nordiska mästerskapen och en 5:e plats på Spartan EM.
– Det som gör mig bra är att jag är stark liten tjej som alltid har energi och taktik, det som gör mig glad är råa långa lopp med hopp i dal och topp, säger Maria.

«