»

Pemba Rita
Sherpa, diplomerad bergsguide
»

Till himmelens huvud och tillbaka

2016-06-02

Pemba Rita on Mount Everest

I över 30 år har Pemba Rita lotsat expeditioner i Himalayas bergsmassiv. Som en del av våra testteam får vi nu ta del av hans hissnande vardag.

Pemba Rita har tagit människor upp på och ner från världens högsta och mest utmanande toppar – däribland Mount Everest flera gånger. Mount Everest är jordens högsta berg och är 8 848 meter över havet. Berget ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet i bergskedjan Himalaya. I Nepal kallas berget "Himmelens huvud" och på tibetanska kallas det "Universums moder", så människor har definitivt haft ett speciellt förhållande till detta mäktiga berg i alla tider.

Pemba Rita in front of Mount Everest

Pemba Rita föddes i den avlägsna bergdalen Rolwaling och växte upp med Jakar och berg omkring sig. Pemba Rita har sedan barnsben haft en dröm om att klättra till Himalaya, och vid 22 års ålder var han med på sin första expedition till Himalaya som sherpa. Pemba Rita nådde Mount Everest topp första gången 2005. Men både före och efter har han bestigit olika höjder av berget med expeditioner från världens alla hörn.

Pemba Rita on Mount Everest Base camp

Pemba Rita’s senaste expedition till Mount Everest var våren 2015, en expedition han aldrig kommer att glömma. Han var då på en expedition till södra sidan av Mount Everest tillsammans med ett kinesiskt team då en stark jordbävning ägde rum.  Jordbävningen var den kraftigaste i Nepal sedan 1934 och magnituden beräknades till 7,8 på richterskalan.

Minst 2 593 människor dödades och minst 14 023 skadades. Jordbävningen utlöste flera laviner på Mount Everest där 22 människor uppgavs ha omkommit och 217 personer rapporterades som saknade. Pemba Rita och hans expedition klarade sig som tur var oskadda, men blev fast på berget.

Pemba Rita kunde inte återvända hem från baslägret förrän omkring en månad senare, vilket berättar en del om förödelsen. Han kontaktade oss på Swedemount den 26 maj, några dagar efter hans hemkomst. Utrustningen vi skickat hade kommit till stor användning. Till vår stora glädje hade även hans familj också klarat sig oskadda.

Jordbävningen stoppade inte Pemba Rita från att fortsätta sitt arbete som sherpa. Redan under hösten och vintern 2015 besteg han bergen Manaslu och Annapurna tillsammans med svenska team.

Swedemount's tent on Mount Everest

«