»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

2:a plats i Rally Sweden

2016-02-15

Pontus Tidemand Swedemount Rally Sweden 2016

Under helgen var det dags för Rally Sweden, vilket även var startskottet för Pontus Tidemands WRC 2-säsong för SKODA Motorsport. För den värmländske rallystjärnan blir det den femte VM-starten på hemmaplan.

Starten för rallyt gick tyvärr lite i moll. Den senaste veckans väderomslag ställde till med stora problem. Både is och snö smälte bort på stora delar av vägarna och lämnat dem så mjuka och leriga att de inte skulle klara påfrestningarna från rallybilarna. Rally Swedens tävlingsledning tillsammans med FIA, WRC Promoter och teamen tvingades stryka några sträckor. Istället för de ursprungliga 21 sträckorna skulle 13 köras. Räddningen kom när temperaturen åter sjönk och vägarna frös till igen.

Pontus Tidemand Swedemount Rally Sweden 2016

Efter tre något komprimerade tävlingsdagar, säkrade Pontus andraplatsen i den hårdaste WRC 2-uppställningen på länge. Segern var inte långt undan. Britten Elfyn Evans vann över Pontus med bara 14.7 sekunder.
– Just nu känns det jättebra, säger Pontus. De senaste åren har det alltid varit något som strulat till sig för mig i Rally Sweden när man vill bara leverera, särskilt när man vet att hemmapubliken hejar och hoppas. Vinsten var inte långt bort, men efter en helg som denna sätter vi ändå verkligen pris på andraplatsen.

Rally Sweden blev den första tävlingen tillsammans med den erfarne co-driven Jonas Andersson. Under fredagen hade de en stabil plats i topp tre när de plötsligt fick problem med den bakre drivaxeln, vilket lämnade dem med enbart framhjulsdrift och de tappade över 50 sekunder.
– Ett litet tag trodde jag faktiskt det var kört och det var det sista jag ville, vi hade ju precis kommit igång. Men hur besviken man än blir i stunden får man aldrig ge upp, poängterar Pontus.

Pontus Tidemand Swedemount Rally Sweden 2016

På lördagen var målet solklart - att hämta in så mycket tid som möjligt! Första varvet på Vargåsensträckan lyckades Pontus slå Evans med nästan 11 sekunder. Dessutom blev det även sträckseger på superspecialen på Färjestads travbana. På lördagskvällen hade Pontus kört in så pass mycket tid att tidsglappet till Evans hade minskat till 17.9 sekunder. Pontus lyckades ta in ytterligare sekunder, men glappet var ändå för stort för att rå på.

– Med tanke på att vi tappade 55 sekunder på fredagen kan vi inte annat än vara nöjda. Vi vet vad vi kan göra, vad vi kunde ha gjort och det tar vi med oss till nästa tävling. Helgen har varit grymt kul och jag är så tacksam för alla som hejat ute i skogen. Vägarna har också varit bra trots de svåra förhållandena så arrangörerna ska ha en stor eloge för det. I övrigt har det som vanligt fungerat felfritt med teamet och Jonas har läst noterna i världsmästarklass. Nu är jag ännu mer taggad för resten av VM-säsongen, det här var bara början och i Portugal kommer vi bli farliga, säger Pontus med ett leende.

I år är det full satsning på VM och WRC 2 som gäller för Pontus och nästa tävling för honom och Jonas blir alltså Rally Portugal som avgörs mellan den 19 och 22 maj.

Resultat Rally Sweden WRC 2

1. Elfyn Evans 2:05:04.4
2. Pontus Tidemand +14.7
3. Esapekka Lappi +1:50.9
4. Anders Grondal +1:53.0
5. Eyvind Brynildsen +2:30.5

Pontus Tidemand Swedemount Rally Sweden 2016

«