»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Argentina blev Pontus tredje raka VM-seger

2017-05-02

Pontus Tidemand Rally Argentina 2017

Efter fyra dagars tävlande gick Pontus Tidemand i mål som segrare i det argentinska VM-rallyt. Han tar nu täten i WRC 2-mästerskapet och med hat trick i segrar i bagaget har han en bra position inför fortsättningen.

Tidemand byggde snabbt upp en gigantisk ledning som fortsatte växa ända till mål. Bilen fungerade bra och Jonas och teamet gjorde ett kanonjobb.
– Jag är nöjd med min körning och både sträckorna och åskådarna är fantastiska så nu ska vi bara se till att ta det här säkert i hamn imorgon. Det är fortfarande tre tuffa sträckor kvar, sade Pontus efter lördagens lopp.

Pontus Tidemand Rally Argentina 2017

Pontus Tidemands ägde Rally Argentina från start till mål. Han kopplade grepp om ledningen i WRC 2-klassen redan på den inledande superspecialen på torsdagen och på fredagen drog han storstilat ifrån det övriga fältet. Han och kartläsaren Jonas Andersson var snabbast på samtliga sträckor under de två första dagarna och inför lördagens program hade de en ledning på över fyra minuter.

På svårbemästrade vägar med varierande underlag lyckades Pontus skickligt kontrollera sin ledning och samtidigt mer än fördubbla den under tävlingens distansmässigt längsta dag. På lördagskvällen var glappet till tvåan, chilenaren Juan Carlos Alonso, mer än nio minuter!

Pontus Tidemand Rally Argentina 2017

Med tre av de mest utmanande sträckorna kvar på finaldagen, var överlevnad och att nå mållinjen den enda strategin. Pontus tog sig städat och säkert fram och kunde till sist säkra vinsten, ta helgens tolfte sträckseger och få en marginal på över 10 minuter till tvåan.

– Det här gick helt enligt planen och vi tar med oss maxpoäng härifrån, säger en nöjd Pontus. Det har varit ett felfritt rally där allt har fungerat perfekt trots att det var min debut i Argentina. Det är klart att det inte blir samma spänning som när man är i en närkamp men på den här nivån måste man klara av alla situationer. Vi gjorde vårt jobb och jag sätter stort värde på erfarenheten eftersom jag hoppas köra här nästa år igen.

Med Rally Argentina har nu Pontus tagit sin tredje raka seger i WRC 2-mästerskapet efter vinsterna i Rally Sweden och Rally Mexico. Det gör att han ökar på sin ledning i mästerskapet och ger ett värdefullt försprång inför resten av säsongen.
– Att ta täten i mästerskapställningen betyder mycket i det här läget. Nästa tävling är Rally Portugal, som är den första av de tre obligatoriska eventen i år, och där är alla WRC 2-förare med så jag är beredd på en extremt tuff fight. Med tre segrar och ledning kan vi förhoppningsvis ha råd att pusha lite i Portugal för att vara med i toppstriden.

Resultat Rally Argentina WRC-2 2017

1. Pontus Tidemand (SWE) 3:55:42.7
2. Juan Carlos Alonso (CHL) +10:11.3
3. Benito Guerra (MEX) +43:05.5
4. Gustavo Saba (PAR) +50:14.6
5. Hubert Ptaszek (POL) +52:27.5

Pontus Tidemand Rally Argentina 2017

«