»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Seger i Rally Sweden för Tidemand

2017-02-14

Tidemand and Andersson on the podium

Det värmländska hemmahoppet Pontus Tidemand tog sikte på den absoluta toppen när han inledde guldjakten i WRC-2 i Rally Sweden. Det var Pontus sjätte start i tävlingen, och han var mer fokuserad och målmedveten än någonsin. Och visst gav de noggranna förberedelserna avkastning!

Pontus Tidemand hade konserverat tävlingsformen sedan premiär i Rally Monte Carlo för några veckor sen. Med hård träning, både i och utanför bilen, kom han maximalt förberedd till Rally Sweden.
– Vi tävlar runt om i hela världen men är det någonstans man verkligen vill lyckas så är det på hemmaplan, inför en publik som varit med och supportat i många år. Den här säsongen spetsar vi till allt in i minsta detalj och vi har noga förberett tiden fram till rallyt, sade Pontus inför tävlingen.

Rally Sweden är det enda utpräglade snörallyt i VM-serien och är känt världen över för sina frusna vägar som kantas av snövallar. Men de senare årens förändringar i temperaturer har gett nya utmaningar. I år hade därför tävlingens bas flyttats och får sitt center i Torsby i norra Värmland med snötäckta sträckor i såväl de svenska som norska skogarna. Både publik och förare lovordade årets tävling.

Winter Rally, Sweden Rally 2017

Rallyhelgen inleddes traditionsenligt med en spektakulär invigning på Färjestads travbana i Karlstad. Efter en något avvaktande start under fredagsmorgonens första sträcka satte Pontus in den högre växeln och klättrade upp i ledning redan innan serviceuppehållet under lördagen. Han fortsatte öka tempot under eftermiddagen och övertaget hann växa till dryga 45 sekunder innan dagen var slut. Det gjorde att han kunde konstatera att det var hans bästa inledningsdag på Rally Sweden sen 2013.

Efter den briljanta inledningen höll Tidemand hårt i ledningen efter lördagens sträckor. Inför tävlingens sista dag hade han ett försprång med en minut och 16 sekunder. Pontus var verkligen i sitt esse på lördagens sträckor. Han gjorde en kontrollerad attack och visade sig vara närmast onåbar för konkurrenterna. De ikoniska sträckorna med Vargåsen i spetsen passade honom som handen i handsken och han fick ytterligare en halvminut att plussa på sin ledning.

– Jag tycker vi har haft bra kontroll på läget, summerar Pontus. Vägarna är fantastiska och publiken hejar på så man känner stödet ända in i bilen, en helt otrolig känsla, sade Pontus.

När Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson korsade mållinjen som segrare hade de nästan en minut tillgodo till tvåan Teemu Suninen.
– Yes, vi grejade det! Vilken översvallande känsla att få vinna vårt hemmarally med team, samarbetspartners, supporters, familj och vänner här på plats. Jag är så tacksam och kan inte tänka mig ett bättre ställe att ta årets första vinst på. Vi har haft oflyt i Svenska rallyt några år, alltid har det varit något som strulat när vi velat som mest så det känns otroligt skönt att vi bröt den trenden nu. Lite som en dubbelseger, sade en glad och lättad Pontus Tidemand efter målgång.

Photo by NWT: Tidemand winner of Rally Sweden
Photo: NWT

Pontus och kartläsaren Jonas Andersson fick möta hemmapublikens jubel på scenen i ett regn av guldkonfetti.
– Jag har inte smält det riktigt, men det var ett av de bästa podierna jag stått på i alla fall, sade Tidemand till NWT.

För Jonas Andersson kom framgången inte som någon överraskning.
– Jag var övertygad från början att vi skulle ta hem det här och att det inte skulle vara någon som skulle klara att hänga på i tempot. Det sa jag till Pontus redan på torsdag kväll. Skönt att infria det.

Pontus körde säkert och städat och behöll kontrollen över tävlingen ända till den sista metern. Tio sträckvinster tog han med sig totalt och segermarginalen slutade på 51,8 sekunder med finnen Teemu Suninen på andraplatsen och Ole Christian Veiby som trea. I det totala sammandraget landade Pontus på nionde plats.

– Den här helgen sätter jag högt pris på. För det första kan inget jämföras med att få köra inför de svenska rallyfansen som är helt fantastiska i sin påhejning och för det andra så har allt stämt in i minsta detalj med bilen, noterna och teamet. Jag ser det också som ett kvitto på utvecklingen jag har gjort det senaste året. Både jag och Jonas och SKODA Motorsport har som mål att ta hem WRC 2 och det här gav oss en perfekt start på mästerskapet, sammanfattar Pontus.

Sju VM-deltävlingar ingår i WRC 2-mästerskapet. Nytt för i år är att tre av dem är obligatoriska: Portugal, Tyskland och Wales.

Resultat Rally Sweden WRC 2

1. Pontus Tidemand (SWE) 2:45:14.7
2. Teemu Suninen (FIN) +51.8
3. Ole Christian Veiby (NOR) +1:07.4
4. Eric Camilli (FRA) +3:12.4
5. Gus Greensmith (GBR) +5:10.8

Pontus Tidemand and Jonas Andersson at Rally Sweden 2017

«