»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Tidemand redo att gasa i Finland

2016-07-28

Tidemand redo att gasa i Finland

Rally Finland benämns ofta som Grand Prix på grus och nio av de tio snabbaste VM-tävlingarna har gått här - genom skogar, längs med sjöar och över de stora hopp som är karaktäristiska för rallyt. Till skillnad från WRC-seriens andra fartfyllda event, Rally Polen med sina mjukt flödade och rytmiska sträckor, bjuder de berömda finska rallyvägarna även på tekniska sektioner med bland annat avsmalnande vägar och blinda krön som skymmer svängar där felfria noter och hög koncentration hos både förare och kartläsare är ett måste. Men trots utmaningarna är det inget annat än full gas som gäller i Finland.

- Vi är enormt laddade, säger SKODA-föraren Pontus. De senaste två tävlingarna vi har kört i Litauen och Polen har handlat om fart och vi har haft ett bra tempo och känner att bitarna är på plats för att kunna lyckas riktigt bra. Vi jagar viktiga poäng och är redo att slåss för dem.

I bagaget har Pontus och hans erfarne kartläsare Jonas Andersson en andraplats från Rally Sweden och en seger från Rally Portugal, samt en sjundeplats från Rally Polen, där de hade ledningen när de drabbades av tekniska problem. Det innebär att de har plockat poäng i samtliga VM-deltävlingar som de har deltagit i och ligger på fjärde plats, endast 10 poäng bakom tredje plats. Rally Finland är en möjlighet till både revansch för missad pall i Polen och ett tillfälle att avancera i mästerskapsställningen - även om det blir en allt annat än enkel match.

- Det finska VM-rallyt är en tävling med mycket pondus som många vill vinna, kanske allra mest hemmaförare som Esapekka Lappi och Teemu Suninen som är otroligt skickliga på den här typen av vägar. Det kommer garanterat att bli en stenhård fight redan från start och vi ska göra vårt bästa för att ingå i den. Det är svårt att lägga en plan i förväg, men så snart vi kommer igång ser man snabbt hur man ligger till i förhållande till konkurrenterna och hur man måste tackla tävlingen för att öka sina chanser, säger Pontus.

Rally Finland avgörs mellan torsdag och söndag och universitetsstaden Jyväskylä fylls återigen med rallyfans från hela världen som vill uppleva den välkända tävlingen på nära håll. Störst skara åskådare förväntas som vanligt den legendariska sträckan Ouninpohja, som körs två gånger på lördagen, locka. Tävlingen omfattar 334 kilometer, uppdelat på 24 sträckor i en unik mix av kortare och längre sträckor där hela 43% är nya jämfört med föregående år.

«