»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Tidemand regerade Rally de Espana

2015-10-28

Rally de Espana inleddes med en publiksträcka på asfalt i Barcelona på torsdagskvällen. Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson kom Pontus i mål endast fyra sekunder från ledningen.

På fredagen var det i huvudsak grus, med några inslag av asfalt, som gällde. Pontus gick ut och vann sträcka efter sträcka, och det dröjde inte länge förrän han gick upp i ledning i WRC 2-klassen. På fredagens åttonde och sista sträcka drabbades Pontus och Emil dock av en pyspunktering ett par kilometer från mål. Men de kunde fortsätta kör på däcket, och kunde behålla sin ledning.

På lördagen gick underlaget över till asfalt igen. Pontus fokuserade på att göra smarta drag och behålla sin position.

Finalen på söndagen blev en riktig rysare. Tätt bakom Pontus låg Tjeckiska teamkamraten Jan Kopecký och jagade. Men Pontus lyckades hålla avståndet och hade vid rallyts 23:e och sista sträcka 10,7 sekunder tillgodo.

- Vilken känsla, utbrister Pontus efter målgången. Det här har varit en av mina bästa helger i VM och jag är otroligt glad över att kunna hjälpa SKODA till ännu en seger. Jag har inte känt någon press, utan har kunnat känna mig för och anpassat upplägget efter det. Nu stämde allt från start och det banar väg för en bra tävling.

Inte nog med att Pontus blev segrare i WRC-2 klassen, han slutade även på tionde plats totalt, med några av WRC-bilarna bakom sig.

- Vi kom hit med målet helt klart för oss. Det var att ta oss helskinnade igenom rallyt, ta så många poäng som möjligt för teamet och samtidigt få den erfarenheten vi behöver från de här asfaltvägarna. Den planen höll vi oss till och vi har kört riskfritt och kontrollerat. Men när bilen går som en riktig maskin, noterna sitter perfekt och samarbetet med både team och kartläsare fungerar till 100%, ja då går det helt enkelt fantastiskt bra, säger Pontus.

Tidemand vill även passa på att understryka hur viktigt det här året med hans deltagandet i Asia-Pacific Rally Championship har varit för hans utveckling som förare.
- Jag har fått många timmar bakom ratten i år och genom APRC har jag fått möta nya typer av vägkaraktärer och nya utmaningar. Det har både gett mig ovärderlig erfarenhet som jag har nytta av även i VM och gjort att jag har växt som person, säger Pontus.

Rally de Espana WRC 2 topp 5

1. Pontus Tidemand (SWE) 3:30:01.6
2. Jan Kopecký (CZE) +10.7
3. Nasser Al-Attiyah (QAT) +4:05.3
4. Armin Kremer (DEU) +4:05.4
5. Yuriy Protasov (UKR) +7:41.4

«