»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Tidemand segrare i Rally Portugal

2016-05-23

Pontus Tidemand

- Det här var det bästa som kunde hända, säger en nöjd Pontus efter målgång. Vi har haft upp- och nedgångar i helgen men framförallt har vi gjort allt vi kan och jobbat hårt för att få till ett bra resultat, så det känns enormt skönt att sluta överst på pallen. Att vinna med en och en halv minut efter att ha tappat lika mycket är inget man gör varje dag.

Pontus Tidemand tog ledningen direkt när startskottet gick på Rally Portugals inledande superspecial på torsdagskvällen. Pontus fortsatte att bygga upp sitt försprång under fredagen, och på den längsta sträckan för dagen drog han ifrån britten Elfyn Evans med 16.1 sekunder! Sedan kammade Pontus hem ytterligare fem sträckvinster och vid fredagens slut hade han över en halvminuts ledning.

På lördagen, rallyts längsta dag, startade Pontus och hans co-driver Jonas Andersson lite försiktigare men drygade ändå ut sin ledning. På tävlingens längsta sträcka (37,67 km) tvingades Evans bryta samtidigt som Pontus och Jonas satte en riktig pangtid.

Detta kunde ha gett dem en betryggande ledning, men en punktering satte stopp för övertaget. Innan starten gick på lördagens sista sträcka låg de på andra plats, 2.6 sekunder bakom peruanen Nicolás Fuchs. Men Pontus och Jonas lyckades att ta tillbaka ledningen och gjorde det så bra att de fick strax över en halvminut tillgodo igen inför finaldagens avslutande fyra sträckor.

- Vi får vara glada att vi ändå hade en så pass stor ledning att ta av, annars hade kanske vinstchanserna försvunnit, säger Pontus. Nu kunde vi snabbt slå oss tillbaka till toppen och dessutom få en hyfsad marginal för att inte behöva ligga på alltför hårt på de sista sträckorna.

På söndagen bevakade Pontus sitt försprång. Med full koncentration på uppgiften tog de sig riskfritt i mål. Men att ro iland vinsten i en sådan situation är något av en utmaning. Segermarginalen landade tillslut på en minut och 28.8 sekunder och Pontus tog även sammanlagt nio sträckvinster i sin klass!

- Det svåraste med att ha ett glapp till resten av fältet är att man samtidigt som man inte kan ta några risker, kan man inte heller dra ner för mycket på tempot för då fungerar inte bilen som den ska och man kan lätt göra ett misstag.

Nu har Pontus och Jonas tagit upp jakten på mästerskapstiteln på allvar och inför den fortsatta säsongen har de med sig två pallplaceringar från de två tävlingar de hittills kört, varav den första var en andraplats i Rally Sweden i februari.

Rally Portugal WRC 2 topp 5

1. Pontus Tidemand 4:10:46.2
2. Nicolás Fuchs +1:28.8
3. Marius Aasen +3:19.7
4.Scott Pedder +3:19.9
5. Miguel Campos +4:06.8

Pontus Tidemand drives Rally Portugal

«