»

Pontus Tidemand
Rallyförare
»

Tvär vändning i Rally Poland

2016-07-05

Pontus Tidemand Rally Polen 2016

Pontus Tidemand inledde stark under Rally Poland. Med ett otroligt tempo inledningsvis hade han kopplat grepp om wrc 2-ledningen och drygade ut den för varje sträcka. Redan efter den allra första sträckan gick han upp i ledningen och imponerade stort på rallyvärlden när han radade upp sträcksegrarna. Efter rallyts åttonde sträcka hade han 10,2 sekunder tillgodo på tvåan Teemu Suninen. Men ett tekniskt problem satte stopp för Pontus och hans kartläsare Jonas Andersson och tävlingen tog en tvär vändning.

– Vi fick problem med en kulled efter en inbromsning, berättar Pontus. Det var verkligen en besvikelse, både för oss och för teamet, men det är sådant som händer och nu hände det oss. Tråkigt att det kom just när vi hade en fantastisk dag där allt fungerade perfekt och vi var i ledning.

Tidemand och Andersson tvingades bryta med bara två sträckor kvar av dagen. Som tur var kunde teamet fixa problemet när bilen väl kom tillbaka till serviceplatsen och Pontus och Jonas kunde ladda för omstart på lördagen.

Men vinstchanserna var tyvärr bortblåsta för den här tävlingen. Nu fick de tänka om och ändra fokus. De beslutade att istället fokusera mot nästa VM-tävling i Finland. Och där, liksom i Polen, står farten i centrum och all träning de kan få inför det är värdefull. Så på de resterande 11 sträckorna handlade allt om att slipa formen, skaffa erfarenhet från de polska vägarna. De höll ändå tempot uppe under både lördagen och söndagen, satte bra tider och gjorde en fenomenal klättring från plats 21 till plats 7.

– Det var synd att vi gick miste om den spännande fighten som vi påbörjade, men vi gjorde det bästa av situationen, säger Pontus. Vi har ändå en hel del positivt att ta med oss från den här helgen. På fredagen låg vi i täten och kunde hålla oss ifrån konkurrenterna, medan vi förra året hade 50 sekunder till ledaren, så vi har absolut tagit stora kliv framåt de senaste 12 månaderna. Nu ser vi fram emot att få gasa på i nästa tävling.

Härnäst väntar alltså Rally Finland under den sista helgen i juli.

Resultat Rally Polen WRC2 2016

1.Teemu Suninen (FIN) 2:43.27.7
2. Elfyn Evans (GBR) +49.6
3. Esapekka Lappi (FIN) +2:32.7
4. Kajetan Kajetanowicz (POL) +6:32.8
5. Jaroslaw Koltun (POL) +10:36.4
6. Pierre-Louis Loubet (FRA) +11:01.5
7. Pontus Tidemand (SWE) +15:20.3 

Pontus Tidemand Rally Poland 2016

«