»

Tom Svensson
Bevarandefotograf
»

Tom’s bok prisad av WWF

2016-11-08

Tom Svensson och Ola Jennersten
Foto: Saga Sandin

Tom Svensson har under många år som bevarandefotograf arbetat mot tjuvjakt och illegal handel med djur. Genom sina fotografier har han spridit kunskap om bland annat tjuvjakten av noshörningar och elefanter i mellersta delarna av Afrika.

Tillsammans med Ola Jennersten har Tom Svensson skrivit ”Vid vägs ände”. Boken är en stark berättelse om tjuvjakt och om kampen för att rädda världens flaggskeppsarter och utsågs nyligen till Årets Pandabok 2017. Den 21 oktober fick Tom Svensson och Ola Jennersten a emot priset av Kungen vid WWFs förtroenderåds höstmöte på Ulriksdals slott i Solna.

Tom Svennson och Ola Jennersten tar emot WWFs pris Årets Panda bok 2017 av Kungen
Foto: Saga Sandin

Juryns motivering löd;
”Sällan ser vi en bok som berör så starkt. Här möter vi hjältarna som kämpar för att elefanter, noshörningar och tigrar ska överleva vår tid. Upphovsmännen tar med oss i världar vi inte sett förut, där horn och betar och tigerskelett bjuds ut för stora pengar – men också till fantastiska vildmarksområden där effektivt naturvårdsarbete satt stopp för tjuvjakten. En hoppfull bok om vår tids stora hot mot världens mest karismatiska arter.”

– Det känns fantastiskt hedrande att få ta emot utmärkelsen, sade Tom Svensson och Ola Jennersten till WWF.

Ola Jennersten och Tom Svensson har rest jorden runt för att kartlägga handeln. Arbetet med boken innebar emellanåt risker och en del av bilderna har tagits med dold kamera. Men trots den dystra verkligheten är det framför allt en bok som inger hopp och de har under sin resa mött verkliga hjältar.

– Vi har varit i områden där noshörningar och elefanter tjuvskjuts men också försvaras med livet som insats. I Kenya och Sydafrika har vi träffat specialutbildade parkvakter som tvingas vara fullt beväpnade för att utföra sitt arbete. Det handlar om hängivenhet och kärlek till djur och natur. Det handlar om hur alla från parkvakter till storpolitiker nu samlar sig för att rädda jordens mest karismatiska arter för framtiden, berättar Ola Jennersten för WWF.

– Det inger hopp om att också våra barn skall kunna få uppleva såväl tigrar och noshörningar som elefanter, säger båda författarna.

Bokförlaget SYMPOSION beskriver ”Vid vägs ände” som en bok som inte bara handlar om tjuvjakt och smutsig handeln, utan också om det engagerade arbete som kan vända utvecklingen. I boken får man möta politiker, hängivna forskare och modiga naturvårdare men även människor som delar sitt livsrum med dessa ofta besvärliga djur.

Boken Vid vägs ände av Tom Svensson och Ola Jennersten
Foto: WWF

«