»

Tom Svensson
Bevarandefotograf
»

Tom’s uppmaning till alla turister

2016-12-12

Tom Svensson på Nyhetsmorgon TV4
Foto: Tom Svensson, Nyhetsmorgon på TV4

Hur hänger det ihop att djur dör eller kommer till skada bara för att vi tar ett foto på vår semester? Bevarandefotograf Tom Svensson förklarade hur allt hänger samman när han nyligen medverkade i Nyhetsmorgon på TV4.

Men vad är egentligen en bevarandefotograf?
– All min fotografering är inriktad på att påverka människor rörande hotade arter och miljöer, berättar Tom i inslaget. Fotograferingen är i sig inte viktigt, utan det är ett medel för att nå ut till människor. Det bästa sättet att nå in i hjärtat på folk är genom fotografier.

Tom Svensson bevarande fotograf

Tom vill nu uppmana oss alla att inte medverka på typiska turistfällor under våra semesterresor. Det rör sig exempelvis om att inte rida på elefanter, låta sig fotograferas med apor eller klappa tigrar.

Många har bilder hemma i datorn eller i något fotoalbum, där man sitter på en elefant eller har en apa på axeln.
– Ofta är det djurintresserade människor, som verkligen gillar djur, som tar dessa bilder, säger Tom. Genom att medverka på bilder som dessa påverkar du djuren negativt.

Vi som turister vet inte bakgrunden vad man gör med ett djur. Som exempel när man tar ett foto med en liten söt apa. Vad man inte ser är att bakom varje apa finns det 19 döda apor. För att fånga in dessa apor går man ut i regnskogen. Där skjuter man en mamma med ungar. Ungarna som klänger sig fast på mamman följer med henne i fallet ned från de höga träden. Av detta dödas nio av tio ungar.

Elefant foto Tom Svensson

– Elefanter däremot är ett stort och starkt djur. En elefant måste brytas ned mentalt för att den ska gå med på att människor sitter på dem. Man plågar dem för att bryta ned deras psyke, vi talar om ren tortyr. Samma gäller tigrar, berättar Tom vidare.

De djuren vi möter på våra semesterresor är i stort sett inte djur längre, utan helt nedbrutna individer. Skrämmande nog är även var fjärde svensk turist med och bidrar till tjuvjakt, och begår även brottet illegal handel. Man köper exempelvis smycken eller andra souvenirer av djurdelar, exempelvis elfenben, med sig hem.

– I snitt har vi 1 miljon svenska turister. Var fjärde turist blir då 250 000 personer. Om varje person köper ett smycke av elfenben betyder det 250 000 smycken, vilket i sin tur betyder tusentals dödade elefanter, säger Tom.

Detta är verkligen skrämmande fakta. Tyvärr ökar tjuvjakten fortfarande på många platser.
– Ta till exempel noshörningshorn. Det är den dyraste materian på jorden idag, berättar Tom. Den likställs med handeln med heroin och kokain, och bedrivs av samma kriminella organisationer. Fast handel med hotade arter ger lägre straff.

– Det är verkligen viktigt att vi som turister tar vårt ansvar, avslutar Tom Svensson.

Se hela inslaget på TV4 här.

Noshörning foto Tom Svensson

«