.

Expedition: 4everest

Expedition 4everest
Expedtion 4everest består av fyra motiverade, beslutsamma killar som aldrig ger upp. De träffades för tio år sedan genom värnplikten och har sedan dess hängt ihop på en hel del äventyr. Gruppen består av Jesper Hartelius - inköpschef på SEFA Byggnads AB, Thomas Eriksson - polis i Gävle, Alexander Riddermark - egenföretagare i Stockholmsområdet och Gabriel Westin - jurist vid Advokatfirman Vinge. De startar sin långa resa mot Mount Everest den 1:a april. Då går flyget från Sverige. Sedan följer ett noggrant planerat program för kampen mot världens högsta topp.

 

Expeditionen i korta drag;

1/4 Killarna lämnar Sverige
9/4 Ankomst BC, Base Camp (5 200m)
16/4 Ankomst ABC, Advanced Base Camp (6 400m)
20/4 Ankomst North Col (7 032m)
25/4 Tillbaka till BC (5200m)
1/5 Ankomst till ABC (6 400m)
3/5 Ankomst till North Col (7032m)
5/5 Tillbaka till ABC (6 400m)
6/5 Tillbaka till BC (5 200m)
12/5 Ankomst ABC (6 400m)
14/5 Ankomst North Col (7 032m)
17-21/5 Toppförsök
8/6 Hemfärd till Sverige

 

4everest beskriver;

Samarbetet med Swedemount
”Den huvudsakliga anledningen till att vi samarbetar med Swedemount i vår expedition är att vi delar samma målsättning - att komma till toppen av världen. Det som gör vår expedition unik är att när vi alla fyra står på toppen, så blir det den största svenska Everest-bestigningen genom tiderna. Därför är det extra kul att ha en svensk sponsor avseende kläder och utrustning. I all kontakt vi har med Swedemount är det uppenbart att vi alla är engagerade i den förestående utmaningen, och det blir en gemensam målsättning med en lyckad expedition.”

Expeditionsgruppen
”Den grundläggande faktor som samlar oss fyra är vår gemensamma vilja att utmana oss själva. Därutöver njuter vi av tillfredställelsen man får av att lyckas med något svårt. Genom den här typen av prövningar blir man dessutom varse om hur bra man faktiskt har det i sitt vardagliga liv. Det började med en underbar resa till Kebnekaise och sedan diverse berg i alperna, varefter vi besteg Mount McKinley (Denali) som är Nordamerikas högsta berg. Under en lång tid har Mount Everest funnits med som en stark målbild. Vi har otroligt kul ihop och har funnit att den här typen av prövningar är ett fantastiskt sätt att umgås.”

Förberedelserna
”Förberedelserna består av planering, träning och att försöka finna sätt att finansiera äventyret. Då vi alla fyra har krävande heltidsjobb så kan man minst sagt säga att vi har mycket att stå i. Träningen består framförallt av löpning och backträning. Alltid med ryggsäck. Jag och Gabriel har dessutom fått lov att använda trapphuset i Gothia Towers i Göteborg, där vi går upp i trapporna (och tar hissen ner för att spara knäna) med ryggsäck och vikter kring anklarna. Inte planetens roligaste träningsform men bra för benen!”

En animation som visar routen;